Kitten of volwassen kat? Enkele tips om je te helpen kiezen.

door | 30 apr 2020

Je wilt graag één of meerdere katten in huis halen, maar twijfelt nog welke kat het beste bij jou en je gezin past. Wordt het een kitten of zelfs 2 kittens? Of is een volwassen of oudere kat misschien wel een veel beter idee? Wij geven enkele tips om je te helpen kiezen tussen een kitten of volwassen kat. 

Een kitten, een volwassen kat of een senior kat?

Kittens zijn schattig, grappig, nog klein en je kunt ze alles nog leren. Het kleine is er echter redelijk snel af. Tijdens het opgroeien vliegen ze al spelend steeds harder door je huis. Hierbij kunnen spullen sneuvelen en meubilair kan beschadigd raken. Katten doen dit nooit expres, maar je moet er wel tegen kunnen.

Een kitten moet je nog ‘opvoeden’ (in hoeverre dit van toepassing is op een kat). Dit kan erg leuk zijn, maar vereist wel enige verdieping in hoe je dit het beste doet. Ook is het nodig om hier echt tijd en geduld in te investeren.

Daarnaast is het bij een kitten nog een verrassing hoe het karakter zich ontwikkeld. Je weet bijvoorbeeld nog niet of het een schoot kat gaat worden of juist niet. Ook kun je lang niet altijd inschatten of het een hele temperamentvolle kat gaat worden of dat hij/zij juist een super rustige kat zal zijn.

Eén of twee kittens in huis nemen?

Wanneer je voor een kitten gaat, ga je het liefste voor twee kittens tegelijk, bij voorkeur uit hetzelfde nest. Ze zullen veel met elkaar spelen, elkaars grenzen opzoeken (en leren respecteren) . Met twee kittens heb je (veel) minder kans op gedragsproblemen op latere leeftijd, dan met een kitten alleen.

In de rubrieken ‘kittens zonder stamboom‘ en ‘raskatten met stamboom‘ vind je kittens die op zoek zijn naar nieuw personeel.

Een volwassen kat of senior kat

Wanneer je kiest voor een volwassen kat, is het karakter van de kat meestal al bekend. Hier kun je enorm je voordeel mee doen. Je kunt hierdoor namelijk beter inschatten of de kat een goede match is. Een volwassen kat is vaak een stuk rustiger dan een kitten. Wanneer je kittens te druk vind, vind je wellicht je ideale match in een volwassen of senior kat.

In de rubrieken ‘herplaatsers uit Nederland / België‘ en ‘herplaatsers uit het buitenland‘ vind je volwassen katten en senioren die op zoek zijn naar hun gouden mandje.

Met een volwassen kat kun je ook jaren plezier hebben!

 

herplaatskat of asielkat

De herplaatser of asielkat: Je ideale nieuwe kattenvriend?

Niet iedereen die graag een kat wil, denkt meteen aan een herplaatser of asielkat. Dat is jammer, want zo'n kat zou weleens je ideale...

Kitten of volwassen kat? Enkele tips om je te helpen kiezen.

Je wilt graag één of meerdere katten in huis halen, maar twijfelt nog welke kat het beste bij jou en je gezin past. Wordt het een...