De herplaatser of asielkat: Je ideale nieuwe kattenvriend?

door | 2 mei 2020

Niet iedereen die graag een kat wil, denkt meteen aan een herplaatser of asielkat. Dat is jammer, want zo’n kat zou weleens je ideale match kunnen zijn. Sommige mensen hebben het idee dat de asiels vol zitten met katten waar van alles mee aan de hand is. Dit is over het algemeen niet het geval. Veel vaker is er ‘iets’ met de vorige eigenaar aan de hand of met de situatie waarbinnen de kat zich bevond. Zo gebeurt het regelmatig dat katten, die niet mee mogen naar een verpleeghuis, in een asiel terecht komen. Ook kunnen gezinssituaties wijzigen, waardoor nieuw personeel gezocht moet worden voor de kat. Uiteraard komt het ook voor dat er ‘iets’ met de kat aan de hand is, wat door de huidige eigenaren niet kan worden opgelost. Dit hoeft voor jou misschien wel helemaal geen probleem te zijn.

Veel voorkomende redenen waarom een kat herplaatst moet worden

  • De eigenaar moest naar het verpleeghuis en de kat mocht niet mee
  • Gewijzigde gezinssituatie (bijvoorbeeld samenwonen met allergische partner)
  • Gewijzigde situatie in gezondheid (de eigenaar kan niet meer goed voor het dier zorgen)
  • Gewijzigde financiële situatie
  • De kat kon niet samen worden gehouden met de andere katten binnen het gezin
  • De kat kon niet overweg met de hond (of honden) binnen het gezin
  • De kat kon niet overweg met de (kleine) kinderen binnen het gezin
  • De kat was te impulsief in huis gehaald en de eigenaren hebben er spijt van

Natuurlijk is het ook mogelijk dat een kat naar het asiel gaat omdat het een echte ‘probleemkat’ is. In dat geval zal een asiel hier altijd eerlijk over zijn. Zo’n kat zullen zij nooit plaatsen bij een beginnende kattenliefhebber, die geen idee heeft hoe met deze problemen om te gaan. Wees hier dus niet bang voor.

Een echte probleemkat kan wel weer een hele leuke uitdaging zijn voor een zeer ervaren kattenliefhebber in een passende omgeving. Niets is zo mooi om juist bij zulke katten vooruitgang te boeken. Maar begin hier dus vooral niet aan als je geen of weinig ervaring met katten hebt, want dat is niet leuk voor jou en ook niet voor de kat.

Gelukkig zijn er genoeg ‘problemen’, die in jouw situatie helemaal geen probleem hoeven te zijn. Als je geen honden of andere katten hebt, kan een kat die hier moeilijk mee om kan gaan, bij jou nog een heel gelukkig leven leiden! Dit geldt eigenlijk voor alle voorbeelden die hierboven zijn genoemd.

Voordelen van een herplaatser of asielkat

Het grootste voordeel van een herplaatser of asielkat is dat vaak al veel bekend is over deze kat. Meestal gaat het om volwassen katten waarvan het karakter goed duidelijk is. De kans dat je een kat vind die echt bij je past is daarom groter dan bij een kitten. Als je graag een lekker rustige kat wilt, dan is een kitten sowieso geen goed idee. Grote kans dat je tussen de herplaatsers of asielkatten jouw vriend voor het leven wel vindt! 

Nog een voordeel is dat de meeste herplaatsers en asielkittens de eerste opvoeding al achter de rug hebben. De kans dat je interieur heel blijft, is daarom doorgaans groter dan bij kittens die alles nog moeten leren.

Geef jij ook een herplaatser of asielkat een gouden mand? 

herplaatskat of asielkat

De herplaatser of asielkat: Je ideale nieuwe kattenvriend?

Niet iedereen die graag een kat wil, denkt meteen aan een herplaatser of asielkat. Dat is jammer, want zo'n kat zou weleens je ideale...

Kitten of volwassen kat? Enkele tips om je te helpen kiezen.

Je wilt graag één of meerdere katten in huis halen, maar twijfelt nog welke kat het beste bij jou en je gezin past. Wordt het een...